Доц. Д-р Мария Дамянова, Психолог, Психотерапевт, София | Супердок

Доц. Д-р Мария Дамянова

Психолог, Психотерапевт

София

Най-ранен час: Утре в 12:00

Доц. Дамянова е специалист невропсихолог и психотерапевт. Дългогодишният й опит и работата и с пациенти в България и чужбина включва невропсихологически изследвания, оценка и когнитивна рехабилитация при мозъчни заболявания; при хирургични интервенции за лечение на епилепсия и дълбока мозъчна стимулация (DBS) на болестта на Паркинсон, както и психотерапевтична помощ при депресия, тревожност, травми, паник атаки, пост-COVID синдром, функционални неврологични разстройства, включително психогенни не-епилептични пристъпи. Има значителен брой публикации във високо реномирани научни издания.

Образование

Завършва Психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Защитава докторската си дисертация в престижния Монаш университет, Австралия, във Факултета по Медицина. Като преподавател и ръководител на катедра по психология в кампуса на Монаш Университет в Йоханесбург е разработила академически и специализантски програми за обучение в различни области на психологията, психотерапията и невропсихологията. През дългогодишната си професионална, академична и научна дейност е специализирала във водещи университети и клиники в ЮАР, Австралия, Великобритания и Нидерландия.

Квалификации

Специализациите й са в сферата на невропсихологическите когнитивни, поведенчески и емоционални нарушения, възникващи както при различни дисфункции на мозъчната дейност (епилепсия при деца и възрастни, болестта на Паркисон, мозъчни травми, туморни формации, невродегенеративни разстройства), така и при специфични психически заболявания (дисоциативни, конверсионни разстройства, тревожност, депресия).
Участвала е активно в международни интердисциплинарни научно-изследователски екипи включващи медици и психолози от водещи клиники и университети в Австралия, ЮАР, Великобритания, САЩ и Нидерландия.

Биография

Дълги години доц. Дамянова работи в ЮАР като университетски преподавател, психолог и невропсихолог. След завръщането си в България в началото на 2020 г. доц. Дамянова започва работа в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" София, където в рамките на интердисциплинарен екипен модел извършва пред и след-оперативни невропсихологически и психологически изследвания и оказва психотерапевтична помощ на пациентите, с цел оптимизиране на тяхното възстановяване и цялостно функциониране. Извършва невропсихологически изследвания и психотерапевтични интервенции и на английски език.

Допълнителна информация
rilski.com/bg/dkts-sv-ivan-rilski

Потвърдени мнения на пациенти

  • Обща оценка
  • Време за изчакване
  • Отношение
Рейтинг
8 оценки
Обща оценка
Време за изчакване
Отношение
Много внимателно и професионално отношение.
Обща оценка
Време за изчакване
Отношение
Обща оценка
Време за изчакване
Отношение
Обща оценка
Време за изчакване
Отношение
Обща оценка
Време за изчакване
Отношение
Обща оценка
Време за изчакване
Отношение
Обща оценка
Време за изчакване
Отношение
Обща оценка
Време за изчакване
Отношение

Запази час

ДКЦ Св. Иван Рилски

София · бул. Aкад. Иван Евстр. Гешов 15 · Телефон: 070014284
javascript loading
Важна информация

Моля, носете с Вас на прегледа предходната медицинска документация, с която разполагате.