Доц. Д-р Мария Дамянова, Психолог, Психотерапевт, София | Супердок

Доц. Д-р Мария Дамянова

Психолог, Психотерапевт

София

Най-ранен час
понеделник в 12:00

Доц. Дамянова е специалист невропсихолог и психотерапевт в София. Дългогодишният й опит в работата с пациенти включва невропсихологически изследвания, оценка и когнитивна рехабилитация при мозъчни заболявания; при хирургични интервенции за лечение на епилепсия и дълбока мозъчна стимулация (DBS) на болестта на Паркинсон, а също и психотерапевтична помощ при състояния на депресия, тревожност, травма, паник атаки, функционални неврологични разстройства от различни видове, включително психогенни не-епилептични пристъпи. Има значителен брой публикации във високо реномирани научни издания.

Образование

Завършва Психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Защитава докторската си дисертация в престижния Монаш университет, Австралия, във Факултета по Медицина. Като преподавател и ръководител на катедра по психология в кампуса на Монаш Университет в Йоханесбург е разработила академически и специализантски програми за обучение в различни области на психологията, психотерапията и невропсихологията. През дългогодишната си професионална, академична и научна дейност е специализирала във водещи университети и клиники в ЮАР, Австралия, Великобритания и Нидерландия.

Квалификации

Специализациите й са в сферата на невропсихологическите когнитивни, поведенчески и емоционални нарушения, възникващи както при различни дисфункции на мозъчната дейност (епилепсия при деца и възрастни, болестта на Паркисон, мозъчни травми, туморни формации, невродегенеративни разстройства), така и при специфични психически заболявания (дисоциативни, конверсионни разстройства, тревожност, депресия).
Участвала е активно в международни интердисциплинарни научно-изследователски екипи включващи медици и психолози от водещи клиники и университети в Австралия, ЮАР, Великобритания, САЩ и Нидерландия.

Биография

Дълги години доц. Дамянова работи в ЮАР като университетски преподавател, психолог и невропсихолог. След завръщането си в България в началото на 2020 г. доц. Дамянова започва работа в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" София, където в рамките на интердисциплинарен екипен модел извършва пред и след-оперативни невропсихологически и психологически изследвания и оказва психотерапевтична помощ на пациентите, с цел оптимизиране на тяхното възстановяване и цялостно функциониране.

Допълнителна информация
rilski.com/bg/dkts-sv-ivan-rilski
Все още няма оставени оценки за този лекар.
Оценките в Супердок са от реални пациенти, резервирали час за преглед онлайн. Резервирайте час и споделете Вашето мнение!

Запази час

ДКЦ Св. Иван Рилски

София · бул. Aкад. Иван Евстр. Гешов 15 · Телефон: 029525878

error
Важна информация

Моля, носете с Вас на прегледа предходната медицинска документация, с която разполагате.